2011. június 17., péntek

Hofi Első Sikerei 1960-1969

— 1960-ban végez a Rózsahegyi Színiiskolában. Első magánszáma a Ruhatár című jelenet, ami kis főiskolai helyzetgyakorlat.

Debrecenben— Azt a tanácsot kapja, hogy keresse fel a Fészek Klubban Szendrő Józsefet, a debreceni Csokonai Színház igazgatóját. Szendrő rövid beszélgetés után színházába hívja, és ott nevének átkeresztelése után (Hofi Géza) 1960. szeptember 1-jétől színészként szerződteti. Jól érzi magát, de ő volt az örök beugró (Koldusopera, Az ész bajjal jár, Nebáncsvirág, Pygmalion, A vígözvegy stb.). Gyakran megy a környék kultúrházaiba haknizni – népszerűsége egyre nő. A színházban a premierek utáni közös vacsorákon nagy sikerrel parodizálja az előadást és kollégáit. Érzi, ez az ő világa. A paródia az erőssége. És hiába áll a színpadon olyan nagyságokkal, mint Simor Ottó, Tímár Éva, Pásztor Erzsi, Lontay Margit, Latinovits Zoltán, Artner Árpád stb. és rendezik Fényes Márta, Lengyel György, Pethes György, a három éve tartó szerződését nem akarja meghosszabbítani.

— 1963-ban Taar Ferenc igazgatónak írt levelében döntését azzal indokolja, hogy "erős oldalamnak a paródiát érzem, amire a színház adottságainál fogva lehetőséget nem nyújt".

— 1963-tól az Országos Rendező Iroda (ORI) műsoraival járja az országot, vállal fellépéseket Budapesten és vidéken kultúrházakban és vendéglátóipari egységekben. A számait maga írja, a zenét is ő állítja össze. Olyanokkal lép fel, mint Ákos Stefi, Alfonsó, Bilicsi Tivadar, Brachfeld Siegfrid, Mezey Mária, Toldy Mária stb.

— 1964-ben a televízió Utánzók Klubja című műsorában lép fel a maga által írt Armstrong-paródiával, de a rendkívűli tehetség mégsem arat átütő sikert.

— 1965-ben az Interkoncert rendezésében egy hónapos szovjetunióbeli esztrádműsor sikeres szereplője. Itthon fellép az Emke, a Savoy, a Béke Szálló Kupolatermében. Egyre ismertebb, egyre népszerűbb, egyre sikeresebb, mégis hiába kilincsel a Vidám Színpadon és a Kamara Varietében, mégsem szerződtetik.

— 1967-ben Siófokon a Halló! Itt Balaton! című műsorban megjelenik a nagy kettős Hofi–Koós. Ez évben vendégművészként lép fel a Mikroszkóp Színpad Mai vendégeink című műsorban. Hofira felfigyel Marton Frigyes, aki a Magyar Rádió (Kossuth) szilveszteri műsorában fellépteti Fesztivál vízió című magánszámával, ami az akkoriban sikeres Táncdalfesztivál paródiája. Ezzel a műsorral végre sztár lett. Az ország egyik legnépszerűbb parodistája, énekes és színész, író és táncos, már-már egy új műfaj megteremtője.

— 1968-ban részt vett a Szófiában megrendezett Világ Ifjúsági Találkozón. Szeptemberben Ilku Pál művelődésügyi miniszter dicséretben részesíti az ORI-szólistát. A televízió szilveszteri műsorában a Slágerkupa című műsor résztvevőjeként a Koós–Toldy–Hofi trió nyeri meg a kupát.

— 1969. január 1-jétől a Mikroszkóp Színpad Tessék tovább menni című műsor vendégművésze. Közben egyre gyakoribb rádiós fellépésekre, svédországi és dániai vendégszereplésre kerül sor.

— 1969. június 25-én meghalt imádott édesanyja.

— A Magyar Rádió szilveszteri műsorában Énekóra című számával lép fel (Sammy Davis-paródia).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.