2019. április 8., hétfő

Hofi Géza 83 éves lenne idén!


Budapest — Szerdán lesz 17 éve, hogy elhunyt az ország legkedveltebb humoristája, Hofi Géza (†65).
Özvegye, Ildikó ezen a szomorú évfordulón is csak vidáman tud beszélni róla, hiszen Hofi volt, van és lesz! Utolsó hét évében boldogan élt második feleségével, Ildikóval. E kései szerelmet egy félretárcsázott telefonhívásnak köszönhette. Ildikó ugyanis véletlenül elütött egy telefonszámot, így jelentkezett be a vonal másik végén a színész, majd a rövid beszélgetésből előbb szerelem, aztán házasság lett. 

– Juthatott volna nekünk kicsit több idő Gézával. Hét év kevés volt vele, de így is ő az életem ajándéka – mondta mosolyogva az özvegy a Blikknek.

– Nyolcvanhárom éves lenne idén nyáron. 17 éve nincs velünk, de hihetetlen népszerű a fiatalok között is. Naponta harmincszor találkozom a felvételeivel, mondásaival, virágkorát éli az interneten, népszerűsége egyre nő. Hamarosan dupla albuma és egy könyv is megjelenik majd a rajzaival. Nem csak nekem halhatatlan – tette hozzá Ildikó.

A humoristát 1990-ben még megmentették az orvosok, akkor kapott először szívinfarktust. Utána sokat betegeskedett, bár saját bevallása szerint áttért a szójapörköltre, még a vörösborról is lemondott, 2002. április 10-én végül megállt a szíve, örökre elaludt.
Hofi poénjai mindent és mindenkit túléltek. Előadásaira évtizedeken át alig lehetett jegyet szerezni. Poénjai szállóigévé váltak, és kinevette a halált is.

Ildikó szerint párja zsenialitását elismerték, de a közvélemény szerint nem volt egy férfiideál.

– Pedig én mindig szépnek láttam, imádtam minden vonását. Egyszer a tükör előtt álltunk, ahol megjegyezte: a Szépség és a Szörnyeteg! Rá is csodálkoztam, én nem látom magam olyan rettenetesnek. Hát nem is rám, hanem magára gondolt – nevetett Ildikó, aki híres párjával tökéletes harmóniában élt a humoruknak köszönhetően. – Nem volt bogaras, minden nap jó volt vele! Igaz, hogy a porszívó hangját ki nem állhatta, de amikor vasaltam a nadrágját, többnyire átvette tőlem, mondván: katonaviselt, felnőtt ember, megcsinálja magának – emlékezett Ildikó. – Nagyon jó Hofinénak lenni, mert általa még most is rengeteg szeretet jut nekem az emberektől – tette hozzá az özvegy éppen párja és annak nemrégiben elhunyt barátja, Koós János (†81) sírjához igyekezve. – Mindkettőjük sírjára viszek virágot.

Titokban járt első felesége sírjához

Hofi kollégái tudták, hogy első feleségét, Gittát huszonévesen egy tánciskolában ismerte meg, s a szülők tiltakozása ellenére házasodtak össze. Harminchat évig, az asszony haláláig éltek együtt nagy szeretetben. Velük lakott a jelenetekben sokszor emlegetett „Mama” is, az anyós, aki egyébként addigra már réges-rég megbékélt a vejével. A házaspárnak nem született gyereke, de keresztfiukat nagyon szerették, örökbe is akarták fogadni, ám végül nem sikerült. Hofit nagyon megviselte párja halála, sokáig hajnalban járt ki a temetőbe, hogy ne lássák az emberek a gyászát.

Gyári munkásként kezdte a karrierjét

Hofi Géza (1936. július 2.–2002. április 10.) Budapesten született, Hoffmann Géza néven. Érettségi után nem vették fel a színművészetire, ezért évekig gyári munkásként dolgozott, mellette alkalmanként színészkedett is, így fedezték fel és szerződtették Debrecenbe. Itt jött rá, hogy az ő élete a paródia, ezért 1963-ban visszatért a fővárosba. 1967-ben lépett fel először Koós Jánossal, párosuk pedig azonnal legendássá vált. A 80-as évektől haláláig a Madách Kamara tagja volt saját estjeivel, mindig telt ház volt az előadásai.

Forrás: blikk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.