2013. április 26., péntek

Hofi szomorú halála - ahogy özvegye Ildikó megélte....


Budapest - Hofi Géza ( 73) özvegye, Ildikó soha nem fogja elfeledni azt a reggelt, amikor megpróbálta a férjét ébresztgetni. Mintha egy hideg kőszobrot simogatott volna. A népszerű művész halott volt. Az asszonynak később elmondták, hogy ő csak ordított, amikor a lakásban nyüzsögtek a mentők, halottszállítók és a barátok. Négy éve történt, április 10-én. Ildikó azóta mindennap azzal a tudattal kel fel: úgy kell élnie, hogy a humorista büszkén nézzen le rá az égből.

Ildikónak nem tűnt fel, hogy az utolsó estén Hofi sok embert hívott fel. Olyanokat is, akikkel már évek óta nem beszélt. Mintha búcsúzna tőlük. A halála előtti napon úgy indult el Ildikóval a visegrádi nyaralójukba, hogy ott körülnéznek egy kicsit. Nem jutottak el odáig, mivel megálltak Tahitótfaluban, kedvenc éttermüknél, aztán ott is ragadtak. A humoristának nagyon jó hangulata volt. Anekdotázott, énekelt.

- Másnap hiába ébresztgettem, a 130 kilós ember mintha összement volna - emlékezik Ildikó, s szemébe könnyek gyűlnek, amikor ezeket a perceket idézi. - Kérem, erről ne beszéljünk. Nem tudok. Arra sem emlékszem, hogy én ordítottam. Csak később mesélték. Sokáig naponta mentem utána, ki a temetőbe, hiszen nem volt más dolgom. Aztán megtanultam két lábbal állni a földön, és ha vele már nem élhetek, ma is minden nap Gézáért élek. Azt szeretném, hogyha feljutok hozzá a mennyországba, mondja azt: jól csináltad, Ildikém!

Hofit a szíve vitte el. A beteg szív addig bírta, pedig az 1990-es súlyos infarktus után - ő mesélte - váltott a szójafasirtra és pörköltre, és ugrott a vörösbor. Csupán a sétálásra nem lehetett rávenni.

Ildikó ma is abban a lakásban él, ahol a művésszel lakott. A visegrádi nyaralótól, amelyet szerelmi fészküknek nevez, és ahol az év felét töltötték, semmi pénzért sem válna meg. Csupán Hofi egyéves, 34 ezer kilométert futott Mercedesét adta el, mivel ő nem tud vezetni. Ildikó most is Hofiért él. Gondozza hagyatékát, részt vesz a lemezek szerkesztésében. Most egy DVD-t készítenek elő, amellyel a művész nyári, hetvenedik születésnapjáról emlékeznek meg. Ildikó legújabb terve, hogy Hofi-honlapot csinál, hiszen féltve őrzi a férje feljegyzéseit, naplóját. Sőt a hangját is, a lakás telefonjának rögzítőjén ma is Hofi Géza fogadja a hívásokat.

Sebes Erzsébet ( Blikk 2006)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.