2013. április 26., péntek

Hofi és a vadászat - Ezer nagyvadat ejtett el hofi...


Hofi Géza lakásának falát aranylemezek és vadásztrófeák díszítették, legalább akkora szenvedélye volt a vadászat, mint a színpad. Ma már egy vadásztársaság is viseli a nagy komikus nevét.
Géza bácsi valóban nagy vadász volt, több mint ezer nagyvadat ejtett el, erre pedig borzasztó büszke volt.

Nagyon sokszor mesélt ezekről az élményekről, és bár nem volt ott a puskája, a kezével számtalanszor imitálta, hogyan lőtte le a vadat - mesélte Ambrus Péter, akinek az édesanyja Hofi Géza unokatestvére volt. Péter gyermekkorától kezdve sok időt töltött a humorista társaságában.

Rengeteg videofelvételt mutatott a vadászatról, és olyankor ez a hatalmas ember, aki kissé nehezen mozgott, odaugrott a tévéhez, és úgy magyarázott nekem. Olyan szemléletesen és lelkesen mesélt, hogy az embernek kedve lett volna kimenni vele az erdőbe. Egyik kedvenc vadászkalandja az volt, amikor rátört egy vaddisznó, és már nem volt ideje felemelni a szeméhez a puskáját, így derékmagasságból lőtte le a vadat. Amikor nem volt előadása, minden idejét az erdőben töltötte. A hét első felében mindig szabad volt, ilyenkor a barátai, a vadászmesterek meghívták az ország különböző területeire, ez volt számára az igazi kikapcsolódás. Amikor kiment a terepre, a lesre, az szent dolog volt, én sem mehettem vele, így nekem az otthoni beszélgetések maradtak. Ezek alkalmával sokszor került egy kis vadhús, vadkolbász az asztalra.

 Sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy Hofi Géza a szocializmus éveiben a politikai vezetőkkel, többek között Kádár Jánossal együtt járt vadászni.

A Kádárral való vadászat csupán annyiban volt igaz, hogy a kormányvacsorákra gyakran meghívták őt, itt megismerkedett Kádár Jánossal is, és ezek alkalmával szövődtek olyan kapcsolatok, hogy Géza bácsi engedélyt kapott az állami vadászterületek használatára. Ez óriási kegy volt, és az elismertség jele. De valójában sosem járt politikusokkal vadászni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.